top of page

מעורבותה של היועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה בפרשת מזור

עורכת הדין דלית דרור, היועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה אחראית לנוסח התקנות החדשות שעוגנו בינואר 2013,

בניגוד להנחיית היועץ המשפטי לממשלה.  דרור חרגה הן מהנחיות היועץ המשפטי והן מהמלצת השר גלעד ארדן, בנוסח התקנות לחוק הגנת חיית הבר. 

בעבר הודה ארדן כי דרור כיועצת משפטית "מערימה קשיים" בנושא מזור.

בתקופת ארדן כשר להגנת הסביבה גרמה מבוכה גדולה למשרד להגנת הסביבה כשהביעה חוות דעת שאינן מקצועיות בעלות נטיה מובהקת לתמיכה בסוחרי הקופים בישראל.

ארדן התנגד לדעותיה בכל הקשור לנושא מזור ולפרשנות המשפטית שהנפיקה שתמכה בהמשך הסחר בקופים למטרות רווח.

יועצת משפטית מבריקה שניסחה תקנות מעורפלות כנגד טובת הקופים.

 

פני המחלקה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה שאמורה לדאוג למנהל תקין ולפעילות על פי חוק, נראו משך תקופה ארוכה כפני היעוץ המשפטי של סוחרי הקופים .

ארדן חתם על התקנות שניסחה דלית דרור בסופו של תהליך, תקנות התומכות בסוחרי הקופים, בסחר פרוץ לכל מטרה, למשך תקופת מעבר בת שנתיים.

החל מינואר 2015, בתום תקופת המעבר, ניתן יהיה להמשיך לסחור בקופים לצורכי רווח, אולם ייפסק הסחר למטרות מחקר רפואי.

בין מטרות הסחר שיזמה דרור והכניסה בנוסח תקנות : חינוך ותצוגה.  משמע: ניתוחים וביתור גופותיהם של קופים במערכות ההוראה והחינוך של מדינות זרות,

שליחת קופים לגני חיות וכיוצא בזה. עובדה זו, של הוספת מטרות סחר בקופים למטרות רווח על דעת עצמה,  מעמידה את דרור באור בעייתי,

במיוחד לאור העובדה שרק לאחרונה הובהר על ידי לשכת היועץ המשםט לממשלה, כי המושגים הנ"ל (שהוסיפה דרור למטרות סחר בקופים בישראל)

כלל לא הובאו לבחינתו של היועץ המשפטי לממשלה וכלל לא נידונו על ידו.  

 

בהתחשב בעובדה שאין בישראל קופים בטבע וכי כל הקופים הנמצאים בידי הסוחרים בישראל וחוות מזור הובאו במסגרת עיסקאות סחר לא ברור מדוע התנדבה הגברת דרור

לנסח תקנות המבטיחות המשך סחר בקופים למטרות רווח בישראל. לא ברור מדוע בניגוד להנחייתו המפורשת של היועמ"ש ניסחה תקנות לסחר לכל מטרה למשך תקופת המעבר

ולא כפי שהנחה היועמ"ש למחקר רפואי בלבד.


* יש להדגיש כי על התקנות חתום השר להגנת הסביבה לשעבר גלעד ארדן וככזה אף הוא מעורב בעיגון נוסח תקנות המגבה את הסוחרים תוך התעלמות מזכויות הקופים בישראל. 

 

בימים אלו מתקיימת הידברות בין היועץ המשפטי לממשלה לבין צוות "מאבק הקופים בישראל" בניסיון למנוע סחר פרוץ בתקופת המעבר בהתאם להנחיית היועמ"ש.


מצורף לעיונכם נוסח תיקון התקנות להגנת חיית הבר שעוגן בינואר 2013, כפי שנוסח בידי הגברת דלית דרור, ראש המחלקה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה.

תקנות ברורות שפורצות את הסחר בקופים בידי גורמים מסחריים למטרות רווח בניגוד להנחיית בעלי הסמכות:
 

מקריאה תמה של התקנות ניתן להבין כי:
* בינואר 2015 יתאפשר (לעסק מסחרי) לייצא את חיות הבר שיובאו או את תולדותיהן, משמע ניתן יהיה לייצא גם ילידי טבע שיובאו לארץ.
* "או היתר אחר שנועד לשרת ייצוא", כלומר יתאפשר גם היתר יבוא- כל עוד הוא נועד לשרת ייצוא. במילים פשוטות: עסק מסחרי יוכל לקבל היתר לייבא קופים מהטבע כדי לייצא אותם למדינה אחרת.
* "היתר לייבוא או לייצוא יינתן רק למטרות שמירת טבע, שיקום והצלה, או חינוך ותצוגה". המושגים "שמירת טבע" ו- "חינוך ותצוגה" אינם מוגדרים בספר החוקים הישראלי ואין תקדימים שעל פיהם ניתן להסיק לגבי משמעותם. כמו כן, מטרות אלו נוספו לתקנות שלא מטעם או תחת הנחיית בעלי הסמכות. ידוע לנו כי בעולם נהוג להשתמש בחיות למטרות חינוך, במוסדות, ללימוד אנטומיה, פיזיולוגיה וכו' ע"י ניתוחים וניסויים בבעלי חיים וביתור גופותיהם.
* בתקופת המעבר, עד לינואר 2015 - יתאפשר סחר "גם למטרות שאינן כאמור בתקנה 12ב (3)" משמע: לכל מטרה!

לסיכום, נוסח התקנות כלשונן עומד בניגוד להוראות בעלי הסמכות בנושא,
עד כדי שמשמעותן הפוכה למטרה שלשמה עוגנו! התקנות הנ"ל מתירות עפ"י חוק המשך

סחר למטרות רווח ללא הגבלת הסחר למחקר רפואי.

 

bottom of page